• 091 565 0948

Učenici grada Karlovca upoznali prednosti Europske unije

Učenici grada Karlovca upoznali prednosti Europske unije

Udruga za lokalni razvoj završila je sve aktivnosti po projektu „EdUciraj se!“.

„EdUciraj se! – projekt edukacije djece i mladih o prednostima Europske unije“ svojim je aktivnostima bio usmjeren na poticanje osviještenosti i informiranje djece i mladih, ali i šire javnosti, o važnostima informiranja o mogućnostima i prednostima koje im pruža članstvo u Europskoj uniji. Projekt se bazira upravo na edukativnim aktivnostima i to: edukativnim radionicama i javnim tribinama u školama koje sudjeluju u projektu.

Proveli smo tri ciklusa radionica i to na teme:

 1. „EU i njene institucije“ – učenici su imali priliku naučiti što je to zapravo Europska unija, kako je nastala, s kojim ciljem, koje su njene institucije te čemu služe.
 2. „RH u i na čelu EU“ – učenici su imali priliku saznati što je to predsjedanje Vijećem EU, kako se Hrvatska snašla u toj ulozi i što se to mladih uopće tiče. Također su dali povratnu informaciju o tome kako oni vide EU te su čak i osmislili poruke za Vijeće EU, kao i mini projekte koje bi voljeli vidjeti u svojoj zajednici. Glavne poruke koje su poslali Vijeću EU bile su vezane uz obrazovne probleme – preopterećenje sadržajima u nastavi, previše domaćih zadaća, loša organizacija vremena u školi (prijedlozi su mahom isticali trajanje školskog dana od 9.00 – 15.00) i korištenje novih tehnologija. Međutim, učenici su se dotakli i obuzdavanja pandemije COVID-19, zaštite okoliša, ulaganja u ruralne krajeve i rješavanja migrantske krize. Projektne ideje su bile najviše vezane uz teme zaštite okoliša i aktivnosti u prirodi, upoznavanja novih kultura i pomaganje osoba s manje mogućnosti. Što se tiče općenitog dojma sedmaša o EU, naše je mini istraživanje pokazalo sljedeće:
 3. Učenici ne smatraju da je EU naročito važna članica EU
 4. Učenici smatraju da mladi ne znaju dovoljno o EU
 5. Ne bi voljeli sudjelovati na EU konferenciji za mlade
 6. Polovica ih smatra da u školama uče dovoljno o EU, a polovica ih smatra da to ipak nije tako
 7. EU im je umjereno važna
 8. Umjereno se do snažno osjećaju građaninima EU
 9. Smatraju da imaju ista prava bez obzira gdje se u EU nalazili
 10. Smatraju da je EU važna u svijetu
 11. Smatraju da je predsjedanje Vijećem EU velika stvar za RH i da je RH bolje otkad smo članica EU
 12. „Mladi i EU – mogućnosti za mlade – učenici su imali priliku saznati koje sve mogućnosti mladima EU pruža. Dotakli smo se najvećeg programa EU za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport – Erasmus + programa, Europskih snaga solidarnosti, Discover EU, Eurodeska, Portala za mlade i  lokalnih mogućnosti koje EU pruža mladima.  U ovoj su radionici osmišljavali svoje Discover EU rute te su za zadatak imali osmisliti članak za Europski portal za mlade (koji s eobvezno piše nakon Discover EU iskustva). U ovom je zadatku mašta zbilja proradila i čitajući radove imali smo osjećaj da smo svi zajedno zbilja i proputovali sve te rute. Radionicu smo završili EU dijalogom s mladima i kako on točno uključuje mlade u donošenje odluka te smo predstavili EU ciljeve za mlade. Učenici su trebali odlučiti koji EU cilj za mlade im je najvažniji i moramo reći da su sudeći prema odgovorima, mladima svi EU ciljevi za mlade bitni.

U sklopu projekta održane su i javne tribine u online obliku – u obliku informativnog videa koji su snimili vrijedni predstavnici naše partnerske organizacije u projektu – Carpe Diema. Više o mogućnostima EU i što se sve točno nudi iz sfere volonterstva predstavili su nam Igor i Katarina kao koordinator međunarodne suradnje i koordinatorica volontera unutar Carpe Diema. A o svom iskustvu volontiranja izvan svoje zemlje u sklopu Europskih snaga solidarnosti govorile su Anna i Caroline. Osim sedmaša koji su sudjelovali na radionicama, u javne tribine su uključeni i učenici osmih razreda. Video: https://www.facebook.com/107071397525414/videos/128218299074473

Obilježili smo i Dana otvorenih vrata Ureda za udruge koje je bilo planirano  obilježiti zajedno s Danom Europe tijekom kojeg će se predstaviti dosadašnje članstvo Hrvatske u Europskoj uniji, što je postignuto, koje su mogućnosti koje Unija pruža građanima RH (uključujući i djecu i mlade). Međutim, uslijed pandemije COVID-19 morali smo malo modificirati obilježavanje događaja, te smo otvorili „virtualna vrata udruga“ javnosti, na način da smo predstavili aktivnosti za mlade koje pružaju u zajednici. Video možete pronaći na: https://www.facebook.com/ProjektEdUcirajSe/posts/182791209953432

Tiskali smo i edukativnu publikaciju koja je podijeljena svima sudionicima projekta te su kroz nju korisnici projekta dobili točne informacije o EU, tijelima i fondovima Europske unije, mogućnostima i prednostima članstva i predsjedanja RH Europskom unijom te informacije kome se točno mogu obratiti za daljnje informiranje o pitanjima od vlastitog interesa.

U projekt su bile uključene četiri osnovne škole na području grada Karlovca i to učenici viših razreda (7-8.razredi) škola sudionica na projektu – OŠ Banija, OŠ Dragojla Jarnević, OŠ Dubovac i OŠ Grabrik.

Vrijeme provedbe projekta bilo je od 01. siječnja 2020. godine do 31.prosinca 2020. godine, partner na projektu je Udruga Carpe Diem iz Karlovca, a projekt financira Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u vrijednosti od 59.000,00 HRK.

Priručnik možete preuzeti klikom ovdje.Udruga za lokalni razvoj "Turbina promjena" je korisnik Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
error: Content is protected !!