• 091 565 0948

TRENING COMPASS: O ljudskim pravima s argumentima

TRENING COMPASS: O ljudskim pravima s argumentima

Naš Dinko je zajedno s još 15 osoba sudjelovao na Human Rights Education (HRE) treningu (14. – 18. listopada 2020. u Kući ljudskih prava, Zagreb) koji su MMH i Carpe Diem prijavili preko Compass natječaja Vijeća Europe. Trening je razvijen u suradnji s Vijećem Europe te je namijenjen osobama koje aktivno rade u području zaštite ljudskih prava i koje se zalažu za obrazovanje za ljudska prava.

Trening je organiziran uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Obrazovanje za ljudska prava znači obrazovanje, osposobljavanje, stručno usavršavanje, širenje, informiranje, praktične aktivnosti u kojima polaznici stječu znanja, vještine, opredjeljuju se za vrijednosti, razvijaju vlastite stavove  i ponašanja, osnažuju se da doprinesu izgradnji i obrani univerzalne kulture ljudskih prava u društvu, s ciljem promicanja i zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Naš Dinko je zajedno s još 15 osoba sudjelovao na Human Rights Education (HRE) treningu (14. – 18. listopada 2020. u…

Objavljuje Udruga za lokalni razvoj "Turbina promjena"Utorak, 20. listopada 2020.

Cijeli trening se temeljio na obrazovnim materijalima Vijeća Europe (Compass, Compasito, Gender Matters, All Different All Equal) te na metodama neformalnog obrazovanja. Trenerice su Monika Pažur (Vijeće Europe), Branimira Penić (MMH) i Valentina Gambiroža Staković (Carpe Diem). Ulogu Vijeća Europe u obrazovanju za ljudska prava i načine uključivanja u rad Vijeća Europe predstavio je Stefan Manevski, savjetnik za obrazovanje Odjela za mlade Vijeća Europe i Marko Boko, bivši član Savjeta za mlade Vijeća Europe, koji je pobliže objasnio kako funkcioniraju strukture u koje se mladi mogu uključiti.

Prvi dan smo tako, s ciljem bi se bolje upoznali, startali s društvenim igrama na temu odgoja i obrazovanja za ljudska prava. Zatim smo se, kroz različite metode,  upoznali sa sustavom ljudskih prava, mehanizmima njihove zaštite, identitetom, predrasudama i stereotipima te odgojem i obrazovanjem za ljudska prava i demokratsko društvo. Nastavili smo s time koje su posljedice kršenja ljudskih prava, kao i problemima manjima u pogledu ljudskih prava. Upravo zato smo se uživjeli u različite uloge, te smo time pokazali kako društvo gleda na određene stereotipe, a samu vježbu smo interno nazvali “korak naprijed, korak natrag”. Naime, radi se o tome da na papiru dobijemo jednu ulogu, trener čita određene stereotipe, a mi se, uživljeni u toj ulozi koju smo dobili, tako pomičemo korak naprijed ili natrag u zavisnosti o tome kako se taj stereotip odnosi na nas u toj ulozi. Time smo, osim toga kako društvo reagira na određene stereotipe, zapravo i pokazali razliku u društvu. Nadalje, nakon objašnjene teorije i prikazanih primjera lobiranja, odabrali smo određenu temu i prikazali njeno lobiranje. Također smo i sami razvili određene ideje, a koje ćemo pokušati provesti i u praksi.

Time, dakle, nakon završenog treninga, cijela priča nije gotova. Naime, nakon treninga slijede „follow-up“ aktivnosti, odnosno aktivnosti koje smo planirali za provedbu u lokalnim zajednicama.

Od svih informacija i metoda rada i obrazovanja, Dinka je najviše dojmilo saznanje da pri zagovaranju o ljudskim pravima nije dobro, iako su zapravo pokretač svega, krenuti samo s emocijama, već s argumentima i jasno.

“Slobodno mogu reći da je trening višestruko ispunio sva naša očekivanja – strukturom, omjerom teorije i timskog rada, te korištenja raznih metoda, dok su trenerice to sve odlično prezentirale i prenijele sve važne ciljeve. ” – rekao je Dinko.

Kako nam je bilo pogledajte u priloženoj foto galeriji.

Naš Dinko je zajedno s još 15 osoba sudjelovao na Human Rights Education (HRE) treningu (14. – 18. listopada 2020. u…

Objavljuje Udruga za lokalni razvoj "Turbina promjena"Utorak, 20. listopada 2020.


Udruga za lokalni razvoj "Turbina promjena" je korisnik Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
error: Content is protected !!