• 091 565 0948

Održani još jedni #DaniErasmusa

Održani još jedni #DaniErasmusa

Udruga za lokalni razvoj “Turbina promjena” ove godine je sudjelovala na globalnom eventu obilježavanja #DaniErasmusa #ErasmusDays u virtualnom okruženju, online.

Erasmus+ je program namijenjen mladima diljem Europe kako bi im ponudio neformalne oblike učenja. Mlade osobe, ali i osobe koje su u radnom odnosu i rade s mladima, mogu se uključiti kako bi stekli nove vještine. Cilj je razviti interpersonalne vještine, razmjena kultura, nova prijateljstva, povećanje zapošljivost mladih, stvaranje novih poznanstva, razmjena iskustva, osposobljavanje za rad unutar Europske unije itd.
Cilj Erasmusa je sličan, no razlika je u tome što je Erasmus namijenjen studentima i traje otprilike jedan semestar. Erasmus+ traje od 2 dana do 2 mjeseca (razmjena, trening, seminar i sl.) i namijenjen je osobama koje više nisu u sustavu obrazovanja. To mogu biti osobe koje će tek početi raditi ili već dugo rade, a žele usvojiti nova znanja i vještine putem neformalnog obrazovanja.
Više na službenim mrežnim stranicama Agencija za mobilnost i programe Europske unije.

Dani Erasmusa (Erasmus Days), prigodna godišnja proslava programa Erasmus+, najvećeg programa Europske unije namijenjenog obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu, ove se godine održala od 15. do 17. listopada. Event je tako organiziran u 82 zemlje svijeta s više od 5000 događaja, što je najviše otkako je 2017. manifestacija Erasmus Days prvi put održana na međunarodnoj razini. Sudjelovanje tolikog broja zemalja, od Portugala do Rusije, Islanda do Palestine, Latvije do Armenije, od Cipra do Azerbajdžana, dokazuje da je jedan od najuspješnijih programa Europske unije Erasmus+ postao važna karika u uspostavi dijaloga među državama bez obzira na političke okolnosti. Unatoč pandemiji, rekordan broj događaja održan je i u Hrvatskoj. Bivši i sadašnji korisnici programa Erasmus+ organizirali su i održali 105 događaja kojima su predstavili svoje projekte i iskustvo sudjelovanja u programu te sve njegove prednosti i dobrobiti, što je dvostruko više nego lani.

Mi smo održali:
2 Zoom sastanka s 15 sudionika u ukupnom trajanju od oko 90 minuta,
producirali 5 video sadržaja,
2 blog objave
i 1 e-letak “Što TI radiš za dane Erasmusa?”.
Odgovoreno je i na nekoliko pitanja koja su interesirali sudionike Zoom sastanka uživo.
Sve je navedeno i na službenim mrežnim stranicama eventa Erasmus days, gdje smo jedini službeno prijavljeni iz grada Karlovca.
Time je našu Facebook stranicu na nekoliko dana u potpunosti preuzeo hashtag #DaniErasmusa!
Nakon velikog uspjeha 5. Izbora za najmješanca grada Karlovca, ovo je drugi event koji je Udruga provela u potpunosti online.

Uživo je sudionicima na Zoom-u iz prve ruke informacije koje su ih zanimale pružio naš Dinko. Sudionike je tako zanimalo općenito o Erasmus+ programu, što mogu očekivati, kako se prijaviti, što mogu naučiti i sl. Dinko je ujedno ispričao i svoju Erasmus+ priču te poručio mladima da se također odvaže na Erasmus+ i volontiranje, jer iskustva koja time mogu steći su zaista vrijedna i mnogobrojna.

U kratkim video sadržajima dali smo riječ nekoliko sudionika Erasmus+ razmjena i treninga, koji su, kao i naš Dinko, ispričali svoje priče i svoju motivaciju te što su time naučili i dobili. Tako smo zaključili kako su mnoge Erasmus+ priče slične, iako je svatko to iskustvo doživio na svoj način.

Bilo nam je drago biti dijelom ovogodišnjih #DaniErasmusa #ErasmusDays.

Nadamo se da smo vas kao Udruga s višegodišnjem iskustvom u radu s mladima uspjeli zainteresirati da se odvažite na Erasmus+ ili volontiranje (ako je tako, naš inbox je otvoren za koju fotku s vaše Erasmus+ avanture, volonterske akcije ili priču)!

I za kraj još par korisnih savjeta:Udruga za lokalni razvoj "Turbina promjena" je korisnik Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
error: Content is protected !!