• 091 565 0948

Turbina promjena primljena u kandidatsko članstvo MMH

Turbina promjena primljena u kandidatsko članstvo MMH

Iza nas je užurban vikend. U subotu smo sudjelovali na Festivalu volonterstva, gdje je ovogodišnji projekt, možemo reći, jubilarni, 5. Izbor za najmješanca grada Karlovca proglašen NAJvolonterskim programom. A i nedjelju smo sudjelovali na sjednici Skupštine Mreže mladih Hrvatske, gdje smo jednoglasno izglasani u članstvo ove organizacije, koja na teritoriju Republike Hrvatske okuplja nacionalne saveze za mlade i lokalne udruge mladih i za mlade, a sve u cilju kako bismo svi zajedno bolje djelovali u interesu svih mladih putem umrežavanja, zagovaranja, informiranja, neformalnog obrazovanja i istraživanja, zalažući se za suradnju s tijelima javne vlasti, odgojno obrazovnim i znanstvenim institucijama, akterima civilnog društva i medijima.

Ovaj vikend, 3. i 4. listopada u prostoru Velike dvorane Pogona Jedinostvo u Zagrebu održana je još jedna sjednica…

Objavljuje Udruga za lokalni razvoj "Turbina promjena"Srijeda, 7. listopada 2020.

Ovaj vikend, 3. i 4. listopada u prostoru Velike dvorane Pogona Jedinostvo u Zagrebu održana je još jedna sjednica Skupštine MMH, a Turbina promjena postala dijelom tog saveza udruga mladih i za mlade. Naime, MMH na teritoriju Republike Hrvatske okuplja nacionalne saveze za mlade i lokalne udruge mladih i za mlade, a kojima je u zajedničkom interesu razvijati politike za mlade, podjednako na nacionalnoj i regionalnim/lokalnim razinama. Sve u cilju kako bismo zajedno osnažili mlade za aktivno i odgovorno sudjelovanje u društvu, a što doprinosi razvoju kvalitetnih politika za mlade i civilnog društva. Mreža mladih Hrvatske u svom radu zastupa članice i teži djelovati u interesu svih mladih putem umrežavanja, zagovaranja, informiranja, neformalnog obrazovanja i istraživanja, zalažući se za suradnju s tijelima javne vlasti, odgojno obrazovnim i znanstvenim institucijama, akterima civilnog društva i medijima.

Sastanak je ovaj put, a zbog situacije u kojoj se nalazimo,  bio u jednoj hibridnoj atmosferi – uživo i preko Zoom aplikacije, gdje su online članice uživo uključene u sjednicu te su mogle slušati, pričati i ravnopravno sudjelovati sa svima.

U nedjelju smo tako, zajedno sa šest organizacija koje su se kandidirale sa nama (Bez granica/Border:None, Centar za karijere mladih Dubrovnik, DroNe, Hrvatski ured za kreativnost i inovacije – HUKI, Krugovi Romska organizacija mladih Hrvatske), predstavili svoj rad i motive za uključivanje u Mrežu mladih Hrvatske. Skupština MMH nam je nakon naše prezentacije, a u cilju kako bi nas bolje upoznali, postavljala pitanja, te smo potom svi jednoglasno izglasani u članstvo.

Izrazito nam je zadovoljstvo i ovim putem bismo zahvalili MMH na primanju u članstvo, te što smo prepoznati kao jedna od udruga koja kvalitetno radi i zalaže se, u širokom spektru aktivnosti, ali najviše za mlade.
Potičući i pružajući prilike mladim ljudima da steknu jedno novo iskustvo i znanja, djeluju na nekim od društveno korisnih projekata koje Udruga provodi, upoznaju svoju lokalnu zajednicu, ali i šire (Erasmus) – svoju EU zajednicu, te zagovarajući interese mladih na razinama vlasti u onoj mjeri koliko je to moguće (iako se trudimo ići izvan okvira, i jasno predstaviti probleme i potrebe mladih) vjerujemo da smo doprinijeli tome da se glas mladih čuje.

S tom mišlju predstavljanje naše organizacije započeo je Dinko, koji je na vlastitom primjeru i vrlo osobno istaknuo većinu onog što mu je ova udruga pružila od 2016. godine kada je započeo s djelovanjem u NGO sektoru kako dugogodišnji volonter, a danas kao djelatnik. Time je Skupština MMH iz prve ruke mogla čuti pozitivan primjer djelovanja udruge, ali i aktivnog angažmana jedne mlade osobe, te kako je sudjelovanje u NGO sektoru, prvo kako volonteru, a zatim kako zaposleniku djelovalo na njegov život.
Dinko je rekao da se odlučio za volontiranje nakon jednog negativnog razdoblja u životu, te to vidi kao jedan oblik kvalitetnog provođenja vremena – zahvaljujući udrugama, a koje u današnje vrijeme pružaju potporu, i zapravo, u većini slučajeva su odlična prilika mladima u društvu da se kvalitetno samoostvare i steknu neko iskustvo, vrijednosti. To mu je pružilo fokus u državi u kojoj živimo, kao i brojna iskustva, znanja, prilike koje ne bi mogao ostvariti negdje drugdje, perspektive – nove poglede, prijateljstva, mjesta na kojima inače nikad ne bi bio.

„Želim vjerovati da kao sudionik civilnog društva bivam aktivnim građaninom, te moja predanost volonterizmu – kao i brojnih drugih volontera u Republici Hrvatskoj, dovodi do boljeg društva u kojem živimo.“

Nadalje je u prezentaciji također istaknuo, želeći naglasiti važnost uloge NGO sektora, da je osim u ovoj udruzi gdje se najviše zadržao, prošao i kroz još nekoliko njih u čijem je radu sudjelovao (a koje se bave širokim spektrom neprofitnog rada, obogaćujući lokalnu zajednicu i šire – od očuvanja okoliša do djece i starijih, mladih, te najranjivijih i marginaliziranih skupina društva), bilo kako volonter na projektima ili kako sudionik na Erasmus+ razmjenama, seminarima i treninzima – najčešće kao „group leader“, odnosno voditelj grupe polaznika. Izrazito mu je bilo drago, zajedno sa svim sudionicima Erasmus+ aktivnosti, predstavljati državu iz koje dolazi, Republiku Hrvatsku, u inozemstvu. Posebno je zahvalan na prilici što je bio na mjestima koje nikad ne bi posjetio, na ljudima – divnim ljudima s kojima se nikad ne bi susreo, hrani i kulturi u kojima nikad ne bi uživao – da nije dio ove priče, Erasmus+ priče, i volonter u nekoliko organizacija i projekata. Toliko dobrih uspomena, poznanstva, smijeha, edukacije, zabave, novih mjesta, drugačije percepcije – sve je to mu je pružilo djelovanje u NGO sektoru.

„Nikad toliko različitosti, a opet, toliko toga što nas povezuje. I to je ona bit – ići, vidjeti, razvijati se, učiti, “razmijeniti se”, primijeniti, pomoći, doprinijeti nečem, proširiti vidike, upoznati druge ljude i kulture, biti dio nečega – dogoditi se. I donijeti to sve doma, u svoju organizaciju i lokalnu zajednicu (a i šire) kao nešto novo. Možda i primijeniti, provesti nešto slično viđenom vani. Tome sve ovo i služi – volontiranje, projekti, razmjene, edukacije, radionice, seminari, susreti. Svojim djelovanjem želimo unaprijediti svoju zajednicu. To je ono što volonteri, ali i osobe zaposlene u neprofitnom sektoru, ne želim se ograničavati samo na nas, ali sad evo – tu smo, dakle to je ono što radimo nesebično ne očekujući neku naknadu, a odvajamo nešto najvrijednije – svoje vrijeme, i time (vjerujemo da) činimo društvo boljim. To te osnažuje, pomaže ti ići naprijed, znajući da postoje ljudi koji dijele iste vrijednosti kao i ti, te tako znaš – uvijek može bolje, jer različitost je ono što nas čini jednakima (i povezuje), koliki god to sad oksimoron bio!“

Nakon tog osobnog iskustva koje je podijelio sa drugim mladim osobama, predstavljena je i sama Udruga za lokalni razvoj “Turbina promjena”, a koja je osnovana 20. veljače 2012. godine kao rezultat 3-godišnjeg projekta razvoja zajednice u gradskoj četvrti Rakovac, kao i neki od ciljeva udruge (promicanje civilnog društva, zaštita ljudskih prava, cjeloživotno učenje, energetska učinkovitost i zaštita okoliša), a shodno tome definirana i područja djelovanja, te djelatnosti Udruge, kao i provedeni projekti. Udruga je također 2018. godine registrirala gospodarsku djelatnost.

Shodno tome, nadalje su predstavljeni neki od projekata, a koji potkrepljuju ciljeve i djelatnost udruge.

EdUciraj se! – projekt edukacije djece i mladih o prednostima Europske unije financiran sredstvima Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Projektom se nastoji za vrijeme predsjedanja RH Vijećem Europske unije educirati djecu i mlade (i odrasle) o EU, njenim institucijama, fondovima, a pretežito o prednostima i mogućnostima koje Europska unija pruža mladima.

Mladi za mlade – projekt usmjeren aktivnostima mladih na ruralnim područjima financiran sredstvima Ministarstva za demografiju obitelj, mlade i socijalnu politiku, a koji ima za svrhu organizaciju aktivnosti za mlade na ruralnim područjima. Kao primjer navedena je biciklijada, organiziranje igara i radionica za mlade.

Zatim, projektom #IsključiNasilje (koji je doživio i svoj nastavak #IsključiNasilje 2) provodile su se radionice na temu elektroničkog nasilja nad i među djecom, s ciljem osnaživanja uloge prvenstveno djece, nastavnika, roditelja, građana. Projektom se također želi potaknuti i vršnjačko učenje kroz poticanje sudionika uključenih u projekt na prenošenje iskustava i znanja stečenih preko radionica, a kako bi se osvijestilo o elektroničkom nasilju u cilju prevencije istog nad i među djecom, te roditelja ali i odgojno-obrazovnih djelatnika,  o elektroničkom nasilju i sigurnosti na internetu te osposobljavanje volontera za rad sa djecom u području sprečavanja elektroničkog nasilja nad i među djecom. Projekt je financiran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politku.

Projekt koji se nadovezuje je projekt promicanja dječje participacije i aktivnog sudjelovanja u lokalnoj zajednici „I DJECA TO MOGU“, financiran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, socijalnu politiku i mlade, s ciljem osvještavanje građana o važnosti zaštite dječjih prava, osobito prava na sudjelovanje, edukacija djece školske dobi u cilju važnosti osvještavanja i zaštite dječjih prava, osobito prava na sudjelovanje, osnaživanje djece školske dobi u svrhu aktivnog sudjelovanja u lokalnoj zajednici, te osnaživanje volontera za rad s djecom školske dobi u području zaštite ljudskih prava.

Projekt „Zelena klupica“ sufinanciran od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost provodio se u partnerstvu s Općinom Plaški, s ciljem podizanje razine svijesti stanovništva lokalnih ruralnih zajednica o mogućnostima korištenja obnovljivih izvora energije, te poticanje ekološkog načina promišljanja, kao i  postavljanje instalacije solarne klupe. Spomenut je i sličan projekt „Solarno stablo“.

Posebno smo bili ponosi na projekt „Zeleni val“ sufinanciran od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji se također provodio u partnerstvu s Općinom Plaški, a uključivao je veliki broj mladih volontera, koji su zajednički sudjelovali u čišćenje dva divlja odlagališta na području Općine Plaški. Projekt je uključivo i izradu eko društvene igre, te provođenje radionica.

Udruga je također sudjelovala na tri Erasmus+ projekta, dva kao partner i jedan u samostalnoj organizaciji.
Prvi, „(Don’t) Buy it!“, održao se u Srbiji, a tema je bila medijska pismenost. Cilj razmjene mladih bilo je potaknuti mlade ljude na promišljanje o načinima na koje Internet mijenja način na koji percipiramo medijske poruke, koji su novi medijski kanali, koje poruke dolaze do nas, na osnovu kojih kriterija, na koji način Internet funkcionira kao potvrda naših stavova (confirmation bias), te koliko smo svjesni i spremni na ovu novu eru medija.
Zatim je uslijedio projekt pod imenom „NASA – Natural and sustainable alternatives“, odnosno primjena alternativnih načina gradnje. Razmjena mladih se održala u Litvi, a s ciljem otkrivanja alternativnih „zelenih“ načina života, otkriti razlike i sličnosti u alternativnim načinima gradnje između različitih kultura, te smo time čak stekli i praktične vještine gradnje korištenjem različitih metoda (gradnja pomoću slame i gline, permakultura, eko – poljoprivreda) i upoznali se sa načinom života u eko zajednicama Litve.
Prvi projekt razmjene mladih Udruge „Turbina promjena“ financiran je od strane Agencije za mobilnost i programe Europske unije u sklopu Erasmus + programa: Ključna aktivnost 2 – Razmjena mladih “Energy of nature”. Glavni cilj projekta je potaknuti mlade sudionike u projektu da svojim inovativnim aktivnostima doprinesu zaštiti okoliša kroz korištenje obnovljivih izvora energije i poticanje energetske učinkovitosti potičući građane svojih zemalja na aktivnu participaciju. Ukupna vrijednost projekta je 18.700,00 eura i provodio se od 1.3.2017. do 31.7.2017. godine.

Spomenut je i zabavno – humanitarno – edukativni kviz općeg znanja za  mlade i građane “KvizKa“, organiziran u partnerstvu s Knjižnicom za mlade, a koji financira Grad Karlovac, u cilju promoviranja neformalnog učenja u sklopu kvizaškog natjecanja mladih i građana. Također, isti je bio i humanitarnog karaktera, budući je kotizacija bila hrana za pse.

I zadnje, kao šlag na kraju, ove godine proveden većinski s vlastitim sredstvima, projekt koji je u subotu nagrađen kao NAJvolonterski projekt – „Daj šapu“ – provođenje 5. Izbora za najmješanca grada Karlovca, koji se zbog trenutne situacije održao online, preko Facebooka (i nažalost, bez edukativnih radionica za građane, djecu i mlade). Važno je reći da nam je pristigao rekordan broj prijava, preko 100! Bilo je vrlo izazovno to sve organizirati, te smo vrlo ponosni i zahvali što smo ove godine prepoznati kao NAJvolonterski projekt. Na projektu je radilo nekoliko djelatnika i volontera, a koji su vrijedno zaprimali prijave i objavljivali iste na Facebook-u, a sve kako bismo zajedno s najviše lajkova podržali naše ljubimce, te istodobno i osvijestili o udomljavanju i brizi za čovjekovog najboljeg prijatelja – psa. I time smo svi pobjednici!

To je bio samo presjek nekih od 20-ak projekata, te isto toliko inicijativa, akcija i aktivnosti koje je ova Udruga provela.
Stoga nam je, još jednom, izrazito zadovoljstvo i vrlo drago što smo jednoglasno primljeni u članstvo MMH, te što smo prepoznati kao jedna od udruga koja kvalitetno radi i zalaže se, u širokom spektru aktivnosti, ali najviše za mlade. Vjerujemo da ćemo time doprinijeti radu Mreže.

Nakon što je svaka organizacija imala 10-ak minuta za predstavljanje, Marijana Muhić, voditeljica programa za mlade u UNICEF Hrvatska, predstavila je projekt koji su UNICEF i MMH razvijali od početka ove godine – Zabum Voice (UNICEF-ova međunarodna platformi “U-Report”). Zabum služi kao prostor gdje mladi mogu dati svoje mišljenje o tome što im je bitno i kako razni problemi utječu na njih.

Za kraj dana i sjednice, održali su se izbori za dva člana_ice Upravnog odbora MMH.Udruga za lokalni razvoj "Turbina promjena" je korisnik Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
error: Content is protected !!