images

Amnesty International osudio je industriju električnih vozila (EV) jer se predstavlja kao prijatelj okoliša dok proizvodi baterije upotrebom fosilnih goriva i neetično prikupljenim materijalima.

Proizvodnja baterija štetna je za okoliš i ozon zbog emisije ugljika, dok je izvlačenje minerala koji se upotrebljavaju u baterijama povezano s kršenjem ljudskih prava poput dječjeg rada. Električna vozila ključ su udaljavanje industrije vozila od fosilnih goriva, no oni trenutno nisu etični kako bi htjeli da ih vidimo.

Za proizvodnju litij-ionskih baterija potrebno je puno energije, a tvornice su ponajviše smještene u Kini, Južnoj Koreji i Japanu, gdje se struja proizvodi sagorijevanjem ugljena i drugih fosilnih goriva. Organizacija traži da industrija EV-a kroz inovacije osmisli bateriju koja će biti etična i ekološki prihvatljiva u idućih pet godina te da u međuvremenu otkriju koliko se u proizvodnji emitira ugljika i da lanci nabave minerala budu objavljeni.

Nedavno se 14 nevladinih organizacija, uključujući Amnesty i Global Witness, usprotivilo planovima Londonskog tržišta metala (LME) da zabrani kobalt koji je rezultat kršenja ljudskih prava. Umjesto zabrane Londonsko tržište metala trebalo bi surađivati s tvrtkama koje ih proizvode kako bi se osigurala odgovorna proizvodnja.

 

Petra Šegulić

 

volonteri

Sponzori, donatori i partneri

Carpe_diem_logo.pngDrutvo_Naa_djeca_Karlovac_logo.pngGradska_Toplana_logo.jpgHEP_RGB.pngHK-logo-color.pngINKASATOR_LOGO_RGB.jpgKarlovac_logo_.jpgMDOMSP_logo.pngMcdonalds_logo.jpgNajbolji_prijatelj.pngOS-Grabrik-Logo-.jpgO_Draganii.pngO_Mahino_logo.pngZELENILO-LOGO.jpgZoo_villi_logo.pngistoa_logo.pnglogo_kole_banija.pnglogo_zoo_hobby.png
Go to top