Nasilje nad djecom

Za Internet se kaže da je komunikacijski skup mreža, što znači da se sve odvija komunikacijom. Tako korisnici komuniciraju jedni s drugima putem maila, društvenih mreža, raznih chat soba i sl.  Djeca i mladi sve više koriste Internet i mobitele kao edukacijsko sredstvo - za razne online igre, dopisivanja. Iako Internet djeci i mladima nosi brojne prednosti, tako ima i brojne nedostatke. Jedan od najvažnijih nedostataka je „Cyberbullying“, odnosno nasilje preko Interneta. Cyberbullying je opći  pojam za svaku komunikacijsku aktivnost aktivnom cyber tehnologijom koja se može smatrati štetnom.

Tim oblikom nasilja obuhvaćene su situacije kada su djeca i mladi izloženi napadu druge djece i mladih putem Interneta. Bez fizičkog kontakta djeca i mladi teže vide i razumiju štetu koju njihove riječi mogu nanijeti. Međuvršnjačko nasilje putem Internata uključuje grupno poticanje mržnje, napade na privatnost, uznemiravanje, vrijeđanje te širenje uvredljivih komentara. Također može uključivati slanje zlobnih, prijetećih poruka i kreiranje internetskih stranica koji sadrže zlobne šale na račun svojih vršnjaka.  Kod nasilja na Internetu postoji snaga pisane riječi, jer dijete svaki put može pročitati što je u njoj nasilnik napisao.

Djeci je sve dostupnije sve više tehničkih sredstava, a roditelji, odnosno odrasli najčešće nisu svjesni opasnosti koje tehnologija nosi sa sobom. Roditelji često ne kontroliraju što njihova djeca rade na internetu zato što nemaju vremena ili ne žele narušiti privatnost svoje djece. Kako bi djeca bila sigurnija na Internetu bilo bi dobro da u školi postoje razne edukacije kako pravilno koristiti Internet. Važno je kod djece razvijati osobnu odgovornost za dobro i loše, odnosno da njihovi postupci imaju posljedice.

Prema djeci se ne može voditi kazneni postupak nego samo izreći odgojne mjere. Istraživanja provedena posljednjih dvadeset godina o prevenciji međuvršnjačkog nasilja u svakodnevnim situacijama nam pokazuju da postoje područja koja su se pokazala uspješnima u smanjivanju međuvršnjačkog nasilja.  Neka od mjesta na kojima djeca mogu potražiti pomoć od Internetskog nasilja je HRABRI TELEFON,  poliklinika za zaštitu djece, Ergonet Internet centar te policijske uprave.

Zaključak, iako nasilnici među djecom postoje oduvijek, suvremena tehnologija im je dala potpuno novu platformu za zlostavljanje putem Interneta. Sve uvrede, izrugivanja i šale među djecom upućene kroz razna komunikacijska sredstva su jednako bolne kao i one izrečene u stvarnom svijetu. Zbog toga su  stručnjaci definirali Cyberbullying kako bi sve roditelje upozorili  da su njihova djeca izložena i kada sjede pred računalom u sigurnosti vlastitog doma.

Autorica: Natalija Špoljarić

 

volonteri

Sponzori, donatori i partneri

Carpe_diem_logo.pngDrutvo_Naa_djeca_Karlovac_logo.pngGradska_Toplana_logo.jpgHEP_RGB.pngHK-logo-color.pngINKASATOR_LOGO_RGB.jpgKarlovac_logo_.jpgMDOMSP_logo.pngMcdonalds_logo.jpgNajbolji_prijatelj.pngOS-Grabrik-Logo-.jpgO_Draganii.pngO_Mahino_logo.pngZELENILO-LOGO.jpgZoo_villi_logo.pngistoa_logo.pnglogo_kole_banija.pnglogo_zoo_hobby.png
Go to top