ucenje stranih jezika za djecu

Mnogi se roditelji često pitaju koje je najbolje doba za učenje stranih jezika – pričekati do početka škole ili je možda bolje upisati dijete na neki tečaj prije nego krenu u školu? Jedan dio roditelja zauzima upravo ovaj drugi način razmišljanja jer jednostavno ne žele svoje dijete prerano opterećivati te ih žele pustiti da uživaju u djetinjstvu bez obaveza dokle god mogu. S druge strane stručnjaci zauzimaju prvi stav – čim ranije, to bolje.

 

Kada započeti s učenjem stranih jezika?

Predškolska dob, odnosno dob između četvrte i sedme godine, najbolja je dob za učenje stranih jezika. Naime, tada je djetetov mozak poput spužve – upija informacije brzo i poprilično lagano, a ako se sadržaj prezentira na njima zanimljiv način, učenje postaje zabavno. No valja napomenuti da je jezična/govorna predispozicija jako važna kod ovakvog vida učenja – dijete mora imati razvijen govor. Ako dijete ima neke jezične/govorne poteškoće, valjalo bi pričekati s učenjem jezika jer ga neće u tolikoj mjeri moći savladati.

Također, razna su istraživanja u ovom području pokazala da sposobnost djeteta za usvajanje stranog jezika slabi već oko sedme godine, tako da je najbolje početi s učenjem stranog jezika već oko četvrte godine (može i ranije ako je djetetov govor dobro razvijen).

Učenje stranog jezika u toj dobi razvija kognitivne vještine djeteta tako da će već s početkom školovanja lakše i brže usvajati gradivo za razliku od djeteta koje se prije početka škole nije susrelo s učenjem takvog intenziteta.

Gdje učiti? 

Jedna od opcija je upisivanje djeteta u školu stranih jezika. Mnogi jezični centri i škole imaju u programu učenje stranog jezika za djecu predškolske dobi. Druga dobra varijanta je učenje jezika u vrtiću koje dijete pohađa. Naime, tada se nalazi okružen prijateljima, poznatim „tetama“, odnosno odgajateljicama – drugim riječima, nalazi se u poznatom okruženju u kojem se osjeća ugodno.

Također, tu su i mediji. Različitim edukativnim materijalima i pjesmicama na stranom jeziku možete motivirati svoje dijete da pokaže interes za učenje jezika, a dobra opcija su i animirani filmovi na engleskom jeziku, a kasnije i igrani filmovi. Danas je većina animiranih filmova koje djeca obožavaju sinkronizirano na hrvatski jezik, no uvijek postoje originalne verzije na stranom jeziku dostupne na Internetu, kao i televizijski programi koji nisu sinkronizirani. Vjerujte, iako vaše četverogodišnje dijete u početku neće razumjeti što likovi u crtićima govore, vrlo brzo će savladati jezik koji će im u početku biti nepoznat.

Valja napomenuti da bi bilo idealno da za početak dijete (predškolske dobi) počne s učenjem jednog jezika jer će mu biti teško usredotočiti se na učenje više jezika. Možete početi s engleskim jezikom s kojim smo danas okruženi i koji je više-manje univerzalni način sporazumijevanja (pogotovo na putovanju u drugu zemlju).

 

Autorica: Anamarija Garašić Severinac

 

volonteri

Sponzori, donatori i partneri

Carpe_diem_logo.pngDrutvo_Naa_djeca_Karlovac_logo.pngGradska_Toplana_logo.jpgHEP_RGB.pngHK-logo-color.pngINKASATOR_LOGO_RGB.jpgKarlovac_logo_.jpgMDOMSP_logo.pngMcdonalds_logo.jpgNajbolji_prijatelj.pngOS-Grabrik-Logo-.jpgO_Draganii.pngO_Mahino_logo.pngZELENILO-LOGO.jpgZoo_villi_logo.pngistoa_logo.pnglogo_kole_banija.pnglogo_zoo_hobby.png
Go to top