zastita djecjih prava

Ovaj tjedan nam je u znaku prava djece. Osim Međunarodnog dana dječjih prava koji se obilježava 20. studenog, obilježavamo i Međunarodni dan prevencije nasilja nad djecom i to dan radnije – 19. studenog.

 Međunarodni dan dječjih prava

Međunarodni dan dječjih prava obilježava se svake godine 20. studenog. Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 20. studenog 1959. godine usvojila „Deklaraciju o pravima djeteta“, a točno trideset godina kasnije usvojena je i „Konvencija o pravima djeteta“ - točnije 20. studenog 1989. godine.  Na taj dan svijet je dao obećanje da će svoj djeci na svijetu osigurati jednaka prava, bez obzira na geografski, ekonomski ili neki drugi položaj. Konvenciju su potpisale 194 države (među kojima i Hrvatska), čime je ona postala najbrže i najšire prihvaćen sporazum na području međunarodnih ljudskih prava u povijesti.

Time je svijet pokazao želju da učini sve što može kako bi se zaštitila i osigurala prava djece na preživljavanje, sudjelovanje i razvoj te svijet bez diskriminacije. Konvencijom se želi osigurati svakom djetetu i mladoj osobi (do 18 godina) pravo na obrazovanje, zdravstvenu skrb, prehranu, smještaj, igru, uvažavanje, poštovanje, zaštitu od diskriminacije, iskorištavanja, nasilja… i još mnogo toga.

Dječja prava navedena u Konvenciji mogu se podijeliti u četiri glavne skupine:

  1. Prava preživljavanja – tu spadaju pravo na prehranu (pravilnu), smještaj, stanovanje, zdravlje, životni standard
  2. Razvojna prava  - pravo na razvoj, odgoj i obrazovanje, obitelj, kulturu, identitet
  3. Prava sudjelovanja – pravo na donošenje odluka, druženje, izražavanje, pristup informacijama
  4. Prava zaštite – zaštita od zlostavljanja, zanemarivanja, izrabljivanja, mučenja, otmice, prostitucije.

Organizacije koje se bave ljudskim pravima i slobodama, svake godine raznim aktivnostima i akcijama potiču na poduzimanje konkretnih koraka u zaštiti i unapređenju dječjih prava s ciljem senzibiliziranja javnosti, a pogotovo osvještavanja ustanova na potrebu zaštite maloljetnika od zlouporabe, nasilja i raznih oblika diskriminacije.

Ministarstvo socijalne politike i mladih izradilo je „Nacionalnu strategiju za prava djece u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2014. do 2020. godine“. Ovom Strategijom Hrvatska je uskladila svoje ciljeve s europskima te se opredijelila za provedbu mjera kojima će se postići cijeli niz ciljeva u ovim područjima kako bi se zaštita prava djece podigla na još višu razinu.

zastita djecjih prava 1

Ako vaše dijete voli igru „Čovječe, ne ljuti se“ i druge slične igre, vjerojatno će mu se svidjeti i zabavna i edukativna računalna igra „Čovječe, ispravi se“ koju je Ured UNICEF-a za Hrvatsku objavio 2014., povodom 25. rođendana Konvencije o pravima djeteta. Kroz igru „Čovječe, ispravi se“ djeca će otkriti zašto su prava važna, što su potrebe, a što želje, kakva sve prava postoje i još puno toga, a igranje će sigurno potaknuti i neka pitanja i zanimljive obiteljske rasprave. Također, ono što nauče u igri, djeca će moći primijeniti u životu.

Igru možete pronaći na sljedećem linku: http://covjeceispravise.unicef.hr/igra

Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece

Ovaj tjedan obilježavamo još jedan svjetski dan vezan za djecu i njihova prava i to ona prava koja su najvažnija za siguran i dostojanstven život, a to su zaštitna prava. Tako dan prije Međunarodnog dana zaštite dječjih prava, točnije 19. studenog, svake godine obilježava se Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece. Inicijativu za obilježavanje ovog datuma dala je međunarodna organizacija WWSF (Women’s World Summit Foundation) s ciljem  upozorenja na razmjere i brojne oblike zlostavljanja te stvaranja kulture prevencije diljem svijeta poticanjem vlada i društvenih organizacija na aktivnije uključivanje u zaštiti djece. Obilježavanje ovog dana prihvaćeno je 2000. godine i od tada se obilježava svake godine diljem svijeta.

Glavni cilj obilježavanja ovog dana je davanje doprinosa prevenciji nasilja nad djecom i to tako da se diljem svijeta pokreću različite inicijative oko problema zlostavljanja djece kao pokazatelj na potrebu za hitnim i učinkovitim programima prevencije.

Zlostavljanje i zanemarivanje djece veoma je težak problem koji uzrokuje mnoge teške i dugotrajne posljedice na njihov razvoj. Izloženost djeteta fizičkom, emocionalnom ili seksualnom zlostavljanju predstavlja traumatsko iskustvo koje ostavlja duboke ožiljke, koji ih bez primjerene pomoći mogu pratiti ostatk života. Tako da svako sprječavanje zlostavljanja i zanemarivanja te rana intervencija i pružanje pomoći djeci žrtvama mogu pomoći da ona postanu zdravije i sretnije osobe.

Zlostavljanje i zanemarivanje djece nije problem samo pojedinca ili njegove obitelji, nego problem šire lokalne zajednice te društva u cjelini, a 19. studeni nas podsjeća kako je zadaća svih nas uložiti trud kako bismo djeci osigurali sigurno mjesto za odrastanje.

Autorica: Anamarija Garašić Severinac

 

volonteri

Sponzori, donatori i partneri

Carpe_diem_logo.pngDrutvo_Naa_djeca_Karlovac_logo.pngGradska_Toplana_logo.jpgHEP_RGB.pngHK-logo-color.pngINKASATOR_LOGO_RGB.jpgKarlovac_logo_.jpgMDOMSP_logo.pngMcdonalds_logo.jpgNajbolji_prijatelj.pngOS-Grabrik-Logo-.jpgO_Draganii.pngO_Mahino_logo.pngZELENILO-LOGO.jpgZoo_villi_logo.pngistoa_logo.pnglogo_kole_banija.pnglogo_zoo_hobby.png
Go to top