• 091 565 0948

Rezime “Staze sreće”

Rezime “Staze sreće”

Ako bismo rezmirali ovu godinu, rekli bismo da je 2020. godina bila jedna neizvjesna i izazovna godina. Epidemija, nesreće, potresi… – takvu telenovelu još nismo gledali, već doživjeli!
Neočekivano se ispostavilo da je 2020. bila dramatična godina, ali istovremeno nas je naučila cijeniti stvari koje imamo. Počeli smo provoditi više vremena sa svojim voljenima i pokušavali smo ostati zajedno čak i kad smo izolirani. Zajedno smo se brinuli, borili i nadali se najboljem. I sve što smo postigli 2020. godine rezultat je zajedničkog rada. Stoga nije ni čudo što su zahvalnost i zajedništvo najčešće korištene riječi ove godine.
Tako i na ovom projektu, sreća i veselje, koje je bilo obostrano, i nas i naših dragih korisnika, ubrzo su splasnuli krajem veljače, a nisu prošla ni dva mjeseca što smo se družili. No, našim naporima, zajedno smo nastavili s projektom, sve, evo, do njegova kraja, zadnjeg dana ove dramatične godine.
Upravo smo tako, zajedno sa vlasnicima i djelatnicima obiteljskih domova za starije i nemoćne koji sudjeluju u projektu, omogućili da Projekt usmjeren unaprjeđenju kvalitete života i zaštiti prava starijih osoba za 2019. godinu “Staza sreće” ide dalje, čak i u pandemiji – prebacili smo se na virtualno. Održane su tako tri virtualne radionice – za Uskrs, sv. Nikolu i na Badnju večer. Vrlo nam je teško palo što radionice nismo mogli provesti uživo i u onom intenzitetu kako je planirano, no u cilju zaštite zdravlja naših korisnika, često smo bili na telefonskoj liniji sa vlasnicima obiteljskih domova za starije i nemoćne, te i u ovo teško i izazovno vrijeme uspjeli dogovoriti nastavak suradnje na dobrobit naših dragih korisnika.
Naime, globalna pandemija nove zarazne bolesti COVID-19, a koju uzrokuje novi koronavirus SARS-CoV-2, proglašena je 11. ožujka 2020. godine i najednom je promijenila naše živote, uvela nas u novo stanje rada i djelovanja.
Stoga nam je jako drago što smo i u ovo vrijeme darovali dio svojeg vremena onima koji su nam ga darovali cijeli život, i to čine i dalje – kroz igru, zabavu i razgovor s našim korisnicima po projektu “Staza sreće”. Tako smo, zahvaljujući vlasnicima i djelatnicima domova, a koji su osigurali tehničku opremu i dobru volju, velike blagdane proveli zajedno virtualno. Inače uvijek kažemo i nadamo se da smo mi uljepšali dan našim dragim korisnicima, ali često su oni nama — toliko nam je brzo prošlo tih virtualnih sat vremena!

Hvala vlasnicima obiteljskih domova za starije i nemoćne na suradnji po projektu za vrijeme žarišta i ostatka COVID-19 razdoblja – što su nam izašli u susret kako bismo radionice organizirali virtualno, te što su bili dostupni za telefonski kontakt. Mi, kako nismo mogli drugačije, smo kroz cijelu godinu pratili objave na Facebook-u i veselili se rođendanskim slikama, te svim sretnim trenutcima naših dragih korisnika, a na kojima, nažalost, kažem, zbog COVID situacije u kojoj se svi nalazimo, nismo mogli sudjelovati. Zato smo, pogotovo u ovo vrijeme, vrlo zahvalni na virtualnom druženju i vremenu, iako kratkom, koje smo proveli sa našim korisnicima po ovom projektu!

Meni je osobno, kao i svaki na kojem do sad sudjelovao, ovaj projekt puno značio. Osim što mi je pružio financijsku potporu za nešto što sam s radošću radio, napredovao sam kako individua i stekao jedno novo iskustvo. To je nešto što mi iz godine u godinu pruža rad u nevladinom sektoru, bilo to volontiranje ili zaposlenje. Iskustvo koje ću, uz jednu, da tako kažem, suprotnost ovome – sudjelovanje na Erasmus+ programu Europske unije, jednako pamtiti cijeli život. Ušao u sam u jednu novu zajednicu, i zapravo nekako neočekivano, odmah sam bio prihvaćen. Naime, u većini društava razvijenog svijeta stariji su dio zajednice, ali ne i dovoljno aktivno uključeni. Iako predrasude prema starijima u svijetu nisu tako istaknute kao kod pojava rasizma, spolne neravnopravnosti ili prava manjina, one postoje. Svi imamo svoja prava, samo smo, nikako neću shvatiti zašto, skloni jednu skupinu diskriminirati na osnovu onoga što ta skupina predstavlja, za što se bori, ili se jednostavno ne slažemo sa njima i smatramo ih teretom. Pritom ne razmišljamo o tome da diskriminacija prema starijim osobama ima izravno negativne posljedice na njihovo zdravlje, a koje je zbog godina možda već ionako oštećeno. Ponekad ta diskriminacija nije namjerna, već nas jednostavno život – zaokupljenost vlastitim životom, problemima, nezadovoljstvo i ponekad preživljavanje, jer smo zapravo jedini živi organizam koji plaća za život na ovoj Zemlji, ali to je već druga tema i dar kapitalizma i konzumerizma – odvede u nekom drugom smjeru. No, one starije osobe koje se doživljavaju kao teret društvu ili vjeruju da su beskorisne izlažu se riziku depresije i socijalne izolacije. A zapravo, potrebno je tako malo – iskreno darovati svoje vrijeme i, da tako kažem, pokoja “čašica razgovora” (naravno, ne doslovno, ali stilski mi se jako sviđalo tako reći). Jer svi ćemo u to doba života doći, neizbježno je, budući svi starimo!
Kažu da su riječi i vrijeme nepovratni. Shodno tome, to je nešto najvrijednije što možemo dati. Lijepu riječ i svoje vrijeme. Zahvalan sam što sam to kratko vrijeme proveo u društvu osoba sa velikim životnim iskustvom – došao sam s jednom idejom za radionice, a zapravo sam na istima ja osobno puno naučio. Šteta što nam 2020. nije darovala više zajedničkog vremena – jedinu, da tako kažem, stavku života kojom smo ograničeni.
Mogao bih napisati još štošta, vrlo je emotivno pisati ove riječi, ali zapravo i sa ovim želim završiti ovaj tekst uz, još jednom to moram reći, zahvalu na pruženoj prilici, suradnji, prihvaćanju!

Kraj je godine. Obično je to vrijeme za dobre želje, praštanje, nove početke, ali i lijepe uspomene – prisjećanja s obitelji na obiteljskom okupljanju ispunjenom radošću. Ove godine će to biti malo izazovnije, te ćemo se morati više potruditi, a u svrhu zaštite zdravlja naših starijih, da navedeno i ostvarimo; jer je vrlo važno i u razdoblju pred nama zaštiti zdravlje onih koji su za nas brinuli cijeli život.
Uz dobre želje, veliku zahvalnost na pruženoj prilici, te uz nadu za boljom 2021., želim Vam svako dobro – ljubav, optimizam i puno zdravlja! Poštujte svoje starije i darujte im ono najvrijednije, dobru riječ i svoje vrijeme, kao što su i oni cijeloga života darovali vama. Neka za kraj ove te u cijeloj godini koja je pred nama širimo radost, prihvaćanje, ljubav, mir i optimizam!

Dinko Đurić i tim Udruge za lokalni razvoj “Turbina promjena” ?

U tijelu zdravlje, u duši mir,
u mislima radost, u srcu mladost,
u radu uspjeh, na licu osmijeh!

Turbina promjenaUdruga za lokalni razvoj "Turbina promjena" je korisnik Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
error: Content is protected !!