• 091 565 0948

Želimo vam sretan Međunarodni dan volontera!

Želimo vam sretan Međunarodni dan volontera!

Hvala vam što poklanjajući svoje vrijeme, vještine i trud svakodnevno poboljšavate razne aspekte zajednice i društva.

“Volonteri nisu plaćeni, ne zato što su bezvrijedni, već zato što su neprocjenjivi.”

– Sherry Anderson

Erasmus volonteri

Erasmus+ je najveći program Europske unije namijenjen obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu.
Ovaj program usmjeren je na jačanje vještina, znanja i zapošljivosti te na unaprjeđivanje obrazovanja, osposobljavanja i rada europskih građana.
Cilj Erasmusa je sličan, no razlika je u tome što je #Erasmus namijenjen studentima i traje otprilike jedan semestar.
#Erasmusplus traje od 2 dana do 2 mjeseca (razmjena, trening, seminar i sl.) i namijenjen je osobama koje više nisu u sustavu obrazovanja. To mogu biti osobe koje će tek početi raditi ili već dugo rade, a žele usvojiti nova znanja i vještine putem neformalnog obrazovanja.

Svrha volontiranja putem Erasmus programa Europske unije je razviti solidarnost, međusobno razumijevanje i toleranciju među ljudima, a volonteri na taj način stječu nova znanja i vještine te osobni i profesionalni razvoj.
Općenito, biti volonter znači nesebično ponuditi nešto najvrijednije – svoje vrijeme društvu za društveno koristan rad i opće dobro. Osim što pomažu zajednici, volonteri upoznaju nove ljude, često iz vrlo različitih zemalja, stječu nova znanja i vještine, oblikuju vlastita gledišta, ali i karijere kroz upoznavanje vlastitih preferencija, uče ili unaprjeđuju znanje stranih jezika, a k tome se i dobro zabavljaju.
Neformalno obrazovanje koje volonteri ovim putem imaju priliku stjecati u pravilu rezultira proširenjem njihovih vidika, izlaskom iz „comfort zone“, kulturnom razmjenom, a sve to u sigurnom i prijateljskom okruženju za razmjenu znanja, iskustava, vještina i perspektiva mladih iz vrlo različitih zemalja i kultura.

Mi smo, kao Udruga, od 15. – 17. listopada u Karlovcu organizirali virtualni event #DaniErasmusa #Erasmusdays i tom prilikom je izdan letak “Što TI radiš za Dane Eramsusa – To mogu biti tvoje fotke, to možeš biti ti!”, a koji su korišteni kao materijal pomoću kojeg je naš Dinko podijelio svoje Erasmus+ iskustvo mladima koji su sudjelovali na ovom virtualnom eventu.

Tako smo tada:
– održali 2 Zoom sastanka s 15 sudionika u ukupnom trajanju od oko 90 minuta
– producirali 5 video sadržaja- objavili 2 blog objave
– izdali 1 e-letak “Što TI radiš za dane Erasmusa?”.
Odgovoreno je na nekoliko pitanja koja su interesirali sudionike Zoom sastanka uživo.
Time je našu Facebook stranicu na nekoliko dana u potpunosti preuzeo hashtag #DaniErasmusa!

Letak se može preuzeti ovdje:
https://drive.google.com/file/d/1BR5WiY00bzbKNs9lLDNIG2EwcAFV2yrQUdruga za lokalni razvoj "Turbina promjena" je korisnik Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
error: Content is protected !!