• 091 565 0948

Udruga za lokalni razvoj “Turbina promjena” sudjelovala na sastanku kod Predsjednika Republike Hrvatske

Udruga za lokalni razvoj “Turbina promjena” sudjelovala na sastanku kod Predsjednika Republike Hrvatske

Predsjednik Republike Zoran Milanović održao je u četvrtak, 8. 10. 2020. sastanak s predstavnicima udruga mladih koje djeluju u kontinentalnim dijelovima Hrvatske: Udrugom za promicanje aktivnog sudjelovanja Studio B, savezom udruga Mreža Mladih Hrvatske, DrONe – udrugom za društveni razvoj i neformalno obrazovanje, udrugom P.O.I.N.T, te Udrugom za lokalni razvoj „Turbina promjena“.

Djelatnici udruge za lokalni razvoj “Turbina promjena”, a koja službeno djeluje od veljače 2012. godine, Antonija Vučić i Dinko Đurić, imali su tako priliku upoznati Predsjednika RH s radom udruge i njihovim volonterskim iskustvom, ali i problemima s kojima se mladi danas susreću. Istaknuli su da smo udruga s preko 40 provedenih projekata i akcija, iz koje su dva volontera nagrađeni titulom NAJvolonter godine, koja je nedavno primljena u Mrežu mladih i dobila nagradu za NAJvolonterski program – 5. Izbor za najmješanca grada Karlovca, a djelujemo na području kulture, zaštite okoliša, aktivizma, volonterstva, razvoja zajednice, cjeloživotnog učenja i ostalih društveno korisnih djelatnosti. Osobito potičemo uključivanje mladih u društveni život zajednice. Provodimo naše aktivnosti za najmlađe i najstarije stanovnike Karlovca. Trudimo se aktivno uključiti mlade ljude u donošenje odluka na najnižim razinama vlasti. Kroz provedbu projekata i aktivnosti koje pružamo djeci i starijim građanima omogućavamo pristup kvalitetnom provođenju slobodnog vremena, te stjecanje novih znanja čime se potiče cjeloživotno učenje.

Sastanak je za cilj imao predstavljanje rada s mladima, s naglaskom na mlade iz ruralnih sredina, adresiranje nepostojanja aktivne javne politike usmjerene prema mladima – nedonošenja novog Nacionalnog programa za mlade preko 1000 dana od dana prestanka važenja zadnjeg NPM-a kako je upozorio Josip Miličević ispred MMH, nepostojanja Zakona o mladima, nedefiniranog statusa osoba koje rade s mladima, problematičnog Zakona o savjetima mladih, itd. Naravno, razgovarali smo i o rezultatima osmog ciklusa Dijaloga EU s mladima s naglaskom na temu “Poticaj mladima iz ruralnih sredina”, te smo tako pokušali adresirati izazove s kojima se cjelokupni civilni sektor suočava, a kojima je sektor mladih značajno pogođen, kao što su kašnjenje i neobjava najavljenih natječaja iz EU fondova, nedostatno, neredovito i neizvjesno nacionalno financiranje programa i projekata usmjerenih mladima, pogođenost mladih krizom uzrokovanom pandemijom virusa COVID-19, i slično.

Predstavnici udruga smatraju kako svojim radom pružaju mladima priliku da se dokažu i steknu vrijednosti za cijeli život te da poseban utjecaj mogu imati na mlade osobe iz ruralnih područja Hrvatske.

Predsjednik Milanović podržao je aktivnosti udruga mladih jer je društveni i socijalni aktivizam važan za povezivanje i napredak cjelokupnog društva. Pozvao ih je da nastave uporno raditi na svojim projektima i idejama te da ne odustaju jer to nije posao čiji se rezultati vide odmah.

Vjerujemo tako da će pomoć koju smo zatražili od predsjednika Milanovića, a kako bi se u javnosti bolje čulo što mladi misle te kako bi se njihove potrebe i inicijative uključile u politike koje se tiču njihovih života, biti pružena. Naime, zatražili smo podršku predsjednika Milanovića u procesu mijenjanja uobičajenih obrazaca ponašanja, stavova i vrijednosti, što bi nam olakšalo rad i dalo bolje rezultate, te istaknuli koliko je važno uključiti mlade u donošenje odluka na svim razinama.

Izrazito nam je zadovoljstvo i zahvaljujemo Predsjedniku Republike Hrvatske na primanju, što nas je poslušao, a kao i na svim, rekli bismo, prijateljski upućenim riječima, koje svakako bude nadu da za volonterizam, civilno društvo i nevladin sektor svakako ima mogućnosti za napredak (koliko je i volje vladajućih, a Predsjednik je istu svakako iskazao), te što smo prepoznati kao jedna od udruga koja kvalitetno radi i zalaže se, u širokom spektru aktivnosti, ali najviše za mlade.
Mi ćemo svakako i dalje, zajedno s kolegama iz cijele Republike Hrvatske, predano nastaviti sa svojim radom, jer želimo i dalje doprinositi zajednici u kojoj živimo, ukazivati na probleme u istoj, nuditi rješenja, te pružati priliku mladima u društvu da se kvalitetno ostvare i steknu neko iskustvo, pružiti im podršku. Nadamo se kako će Ured PRH i u budućnosti biti saveznik civilnog društva koji je spreman pomoći u donošenju naših izazova u fokus javnosti.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek

Iz medija:
Udruga za lokalni razvoj "Turbina promjena" je korisnik Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
error: Content is protected !!