• 091 565 0948

Svjetski dan izbjeglica

Svjetski dan izbjeglica

Svjetski dan izbjeglica obilježava se svake godine 20. lipnja, a prvi puta je obilježen 2001. godine na inicijativu Ujedinjenih naroda. Procijenjeno je da svake minute 20 osoba ostavi sve za sobom kako bi pobjegli od rata, proganjanja ili terora. Ovaj dan obilježava se kako bi se prepoznala i pozdravila postignuća prisilno raseljenih ljudi u cijelom svijetu, a ove godine temeljno je načelo da svaka osoba ima pravo tražiti sigurnost – bez obzira na to tko je, odakle dolazi i koji je razlog zbog kojeg je osoba prisiljena na bijeg.

Republika Hrvatska stranka je Konvencije o statusu izbjeglica iz 1951. godine te je podržala Globalni kompakt o izbjeglicama 2018. godine. Također sudjeluje u mehanizmu solidarnosti EU-a kroz mehanizme premještaja i preseljenja.

U Hrvatskoj je zaštitu dobila 331 osoba, a nedavno smo svjedočili primjerima dobre prakse i dobrodošlice koju su stanovnici RH pripremili izbjeglicama iz Ukrajine. Ipak, ne zaboravimo da prava integracija počinje s nama te je ponekad ljubazan razgovor dovoljan da uljepšamo nečiji dan.Udruga za lokalni razvoj "Turbina promjena" je korisnik Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
error: Content is protected !!