• 091 565 0948

Slavimo Dan planete Zemlje

Slavimo Dan planete Zemlje

Dan planete Zemlje obilježava se 22. travnja diljem svijeta u više od 150 zemalja.

Ideju o obilježavanju Dana planete Zemlje prezentirao je gradonačelnik San Francisca krajem 60-ih godina na UNESCO-ovoj konferenciji. Službena odluka o obilježavanju dana s ciljem obnove i održivog razvoja našeg planeta donesena je 1992. godine na konferenciji o okolišu i razvoju UN-a u Rio de Janeiru.

Zašto se obilježava?

Na svijetu živi oko 7,8 milijardi ljudi koji svojim svakodnevnim aktivnostima, a osobito neodgovornim ponašanjem, pridonose narušavanju ‘zdravlja’ naše planete. Prirodne resurse uzimamo zdravo za gotovo, nepotrebnom kupnjom pridonosimo razvoju industrije i povećanju količine otpada. Korištenjem automobila i ostalog javnog prijevoza pridonosimo većem emitiranju ispušnih plinova te još nizom negativnih utjecaja pridonosimo narušavanju zdravlja ekosustava. Iako su neke od navedenih situaciju neizbježne u svakodnevnom životu na puno njih možemo utjecati.

Pitate se kako?

Kaže se ‘ako ne možeš promijeniti svijet, promijeni sebe’. Stoga svi možemo krenuti od malih koraka. U nastavku nabrajamo neke od mogućih načina kojima možemo pridonijeti očuvanju Zemlje.

Što se tiče prometa, proljeće je u punom cvatu i vrijeme je da umjesto limenog ljubimca protegnemo noge ili sjednemo na bicikl. Ako je odredište baš udaljeno, koristite javni prijevoz ili dijelite prijevoz sa svojim kolegama, prijateljima ili potpunim strancima preko neke od platformi za dijeljenje prijevoza.

Što se tiče kupovine, u trgovinu ne idite gladni, kupujte hranu s čim manje ambalaže, koristite višekratne proizvode poput platnene vrećice i staklene boce, a odjeću kupujte prema potrebi. Hranu koju ne pojedete ili mislite da nećete stići pojesti prije isteka roka podijelite onima koji će ju iskoristiti. Odjeću koju ne nosite podijelite prijateljima, poklonite drugima ili reciklirajte. Isto tako i stari namještaj. Kućanske aparate koje možete popraviti popravite, a koje ne možete, pohranite te ih na za to predviđenim mjestima. Smanjite konzumaciju mesa, ne zagrijavajte i ne hladite prostorije bez potrebe ili s otvorenim prozorima.

Čuvajte prirodne resurse i koristite ih razumno. I ne zaboravite, čarobna formula je smanji potrošnju, ponovno upotrijebi i recikliraj!Udruga za lokalni razvoj "Turbina promjena" je korisnik Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
error: Content is protected !!