• 091 565 0948

Obilježen Međunarodni dan borbe nasilja nad ženama

Obilježen Međunarodni dan borbe nasilja nad ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se svake godine 25. studenoga u spomen na atentat izvršen na tri političke aktivistice iz Dominikanske Republike koji je zapovjedio dominikanski diktator.

Nasilje nad ženama najzastupljeniji je oblik ugrožavanja temeljnih ljudskih prava te predstavlja ozbiljan društveni problem čijem se rješavanju mora pristupiti odlučno i sustavno. Nasilje ostavlja dugoročne tjelesne, mentalne i seksualne posljedice koje mogu kasnije na žrtvu djelovati razorno.

Potrebno je podizanje svijesti društva o raširenosti ovog problema kako bi potaknuli žene i djevojke na prijavu svakog čina nasilja. Samo tako, prijavom počinitelj nasilja se može i mora sankcionirati i u konačnici spriječiti. Zbog niza razloga – straha, stida, nelagode, žene se ne odlučuju uvijek prijaviti nasilje te ono često biva nekažnjeno. Slanjem jasne poruke da nasilje nema opravdanja potrebno je doprijeti do svih građana jer nasilje nad ženama nije privatna stvar, nego stvar društva.

Udruga „Turbina promjena“ sudjelovala je na obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji je organizirala Ženska grupa Karlovac „Korak“ na Korzu u Karlovcu. Ovaj smo dan obilježili slanjem jasnih poruka protiv nasilja znakovima upozorenja i zabrane kojima se željelo ukazati na nužnost društvene promjene i sustavnu borbu protiv rodno uvjetovanog nasilja. Uz obilježavanja ovog važnog datuma započela je i globalna kampanja „16 dana aktivizma.“Udruga za lokalni razvoj "Turbina promjena" je korisnik Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
error: Content is protected !!