• 091 565 0948

Obilježen Dan sigurnijeg interneta

Obilježen Dan sigurnijeg interneta

Dan sigurnijeg interneta ove godine obilježio se 8. veljače, a obilježava se svake godine na drugi dan drugog tjedna u veljači. Cilj Dana sigurnijeg interneta je poboljšati kvalitetu sadržaja i usluga koje su nam dostupne online s fokusom na sigurnost kako bismo izbjegli sve oblike internetskih prijevara. Ovaj Dan najviše je usmjeren na djecu i mlade, ali i na sve nas koji se ponekad osjećamo sigurniji na internetu nego što to uistinu jesmo.  Obzirom na podatak da nemamo naviku mijenjanja online lozinki, stavlja nas u potencijalne žrtve jedne takve prijevare. Ako odrasli nisu svjesni potencijalnih opasnosti neodgovornog online ponašanja, pitanje je koliko su svjesna njihova djeca.

Što pokazuju istraživanja djece i mladih u RH?

Djeca i mladi danas u većini slučajeva imaju pristup Internetu putem pametnih telefona. Prema istraživanju više od polovice djece i mladih od 9-17 godina svakodnevno provodi vrijeme družeći se s prijateljima online. Zabrinjavajući je podatak da njih čak 10% sudjeluje u online aktivnostima više od pet sati dnevno. Internet se najčešće koristi za zabavu (slušanje glazbe, gledanje video klipova), komunikaciju s prijateljima i rodbinom, posjećivanje društvenih mreža, online igre te za učenje i pisanje školske zadaće, a slabije za aktivnosti koje iziskuju viši stupanj informatičke pismenosti ili svladavanje novih vještina. Gotovo trećina djece komunicirala je s nepoznatim osobama na internetu, a njih 14% susrelo se uživo s osobom koju su upoznale na taj način.

Također, uznemiravajuća je činjenica da je 7% djece imalo neugodna iskustva od strane drugih na internetu te ih polovica nije tražila pomoć ili potporu zbog uznemiravanja., a njih 4,5% priznalo je nasilno ponašanje prema drugima.

Kako Udruga “Turbina promjena” pridonosi ovoj problematici?

Udruga “Turbina promjena” ima za cilj podizanje svijesti o navedenoj temi i problematici s posebnim naglaskom na nasilno ponašanje djece i tinejdžera na internetu – cyberbulling. Stoga je Udruga od 2019-2021. bila uključena u dva projekta na temu nasilnog ponašanja na internetu; Projekti ‘#IsključiNasilje’ i #IsključiNasilje 2′ s ciljem prevencije elektroničkog nasilja nad i među djecom. U Projekte su bili uključeni Grad Karlovac te osnovne škole na području grada i okolice, a financiran je od strane resornog ministarstva za obitelj i mlade. Projektima je provedeno osam ciklusa radionica na temu elektroničkog nasilja za djecu u šest osnovnih škola te četiri ciklusa radionica za roditelje te odgojno-obrazovne radnike. Također, izrađen je priručnik te je provedena kampanja na istoimenu temu.

Ove godine “Turbina promjena” će kroz kratki uvod u temu i edukativni kviz, održati radionicu za djecu osnovnih škola na području grada Karlovca, a s ciljem povećanja svijesti o važnosti sigurnosti na internetu.Udruga za lokalni razvoj "Turbina promjena" je korisnik Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
error: Content is protected !!