• 091 565 0948

Međunarodni dan obrazovanja

Međunarodni dan obrazovanja

Opća Skupština UN-a krajem 2018. godine proglasila je 24. siječnja Međunarodnim danom obrazovanja kako bi naglasila presudnu ulogu kvalitetnog i dostupnog obrazovanja u ostvarivanju svih ciljeva održivog razvoja društva i pojedinca. Svrha obilježavanja dana posvećenog obrazovanju na međunarodnoj razini jest usmjeravanje pozornosti vlade i naroda na dostupnost obrazovanja te važnosti uloge obrazovanja u stvaranju društva koje ima vrijednosti, znanja i vještine. Obrazovanje pokreće gospodarski rast i društvenu povezanost te stvara javnost koja ima mogućnost kritičkog promišljanja.

„Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrijebiti da promijenite svijet.“ – Nelson Mandela


Mogućnost obrazovanja osnovno je ljudsko pravo te bi kao takvo svaka osoba na svijetu trebala imati priliku ostvarivanja nekog vida obrazovanja od osnovnog formalnog obrazovanja do raznih oblika neformalnog obrazovanja. Svaki pojedinac trebao bi imati mogućnost stjecanja znanja i vještina jer uz osobni rast i napredak obrazovano društvo doprinosi ostvarivanju održivog i otpornog društva. Razvojem profesionalnih vještina i znanja ostvaruju se uvjeti za dostojanstven i svakom čovjeku primjeren rad i život.


Prema definiciji, obrazovanje je ljudsko pravo, javno dobro i javna odgovornost. Ipak, krovna međunarodna zajednica skreće pažnju da je na svijetu još uvijek pravo na obrazovanje uskraćeno mnogobrojnoj djeci i mladima. Postoje djeca i mladi koji uopće ne pohađaju školu (oko 258 milijuna), dok oko 617 milijuna ne zna čitati i ne poznaje osnove matematike.


Međunarodni dan obrazovanja obilježava se i s ciljem isticanja važnosti osiguravanja inkluzivnog i pravednog obrazovanja na svim razinama od predškolskog obrazovanja, osnovne škole, srednje škole te visokog obrazovanja. Kvalitetno i dostupno obrazovanje ima ključnu ulogu i u borbi protiv siromaštva. Svako osoba zaslužuje jednaka prava i mogućnosti za ostvarenje svog sna i dostignuće svog potencijala.

Današnje obilježavanje idealna je prilika da se zahvalimo svima onima koji ulažu svakodnevne napore u obrazovanje, kao i da podsjetimo koliko je važno raditi na vlastitom usavršavanju te se zalagati za obrazovanje u našoj domovini i u svijetu.Udruga za lokalni razvoj "Turbina promjena" je korisnik Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
error: Content is protected !!