• 091 565 0948

Međunarodni dan ljudskih prava

Međunarodni dan ljudskih prava

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se svake godine 10. prosinca, simbolično na dan kada je davne 1948. godine potpisana Opća deklaracija Ujedninjenih naroda o ljudskih pravima kojom se do danas osigurava širok spektar ljudskih prava.

Ljudska prava su moralna ili prirodna prava na temeljne vrijednosti koja imaju sva ljudska bića bez obzira na spol, nacionalnost, vjeru, boju kože i jezik. Samim postojanjem na ovom svijetu mi imamo pravo na njih i ona nam ne mogu biti oduzeta. Na nama je da budemo svjesni naših i tuđih prava te da poštujemo druge unatoč našim različitostima.

Posebna pozornost pridaje se zaštiti prava nacionalnih manjina, osoba s invaliditetom, djece i žena, kao i svih ugroženih skupina jer je kontinuirano podizanje razine zaštite ljudskih prava i uspješna briga o najpotrebitijima pravi pokazatelj snage svakog društva.  

Žene diljem svijeta bore se za svoja prava i ravnopravnost u društvu. Udruga „Turbina promjena“ na ovaj Međunarodni dan ljuskih prava želi pažnju društva usmjeriti na ravnopravnost i opća prava žena. Svaka žena treba biti svjesna svojih prava, boriti se za njih i pozicionirati u društvu kao ravnopravni član zajednice.Udruga za lokalni razvoj "Turbina promjena" je korisnik Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
error: Content is protected !!