• 091 565 0948

Međunarodni dan bioraznolikosti

Međunarodni dan bioraznolikosti


Ovaj dan obilježava se na inicijativu Ujedinjenih naroda, ali je i spomen na usvajanje Konvencije o biološkoj raznolikosti. Osim navedenog, 22. svibnja Republika Hrvatska obilježava i Dan zaštite prirode, jer je taj dan 2003. godine Sabor donio Zakon o zaštiti prirode.


Biološka raznolikost predstavlja svu različitost života na Zemlji i obuhvaća sve gene, populacije, vrste, zajednice i ekološke sustave. Pretpostavlja se da na Zemlji živi od 5 do 30 milijuna različitih vrsta, a opisano ih je oko 2 milijuna. Najveće riznice bioraznolikosti upravo su tropske šume, a smatra se da je oko 12-52% vrsta ugroženo i prijeti im izumiranje. Stoga je očuvanje okoliša i prirodne bioraznolikosti ključ za stvaranje zdrave i održive budućnosti. Klimatske promjene i promjene okoliša, osobito prenamjene zemljišta u poljoprivredno koje uzrokuju ljudi, smatraju se glavnim čimbenicima odumiranja vrsta.


Sve vrste na Zemlji, uključujući i čovjeka, imaju svoju ulogu u ekosustavu i  svaki poremećaj bioraznolikosti može imati dalekosežne posljedice na ljudske živote.

Hrvatska je po prirodnoj bioraznolikosti u samom vrhu Europe te je u Hrvatskoj službeno zabilježeno oko 40.000 vrsta, iako se procjenjuje da ih je između 50.000 i 100.000. Bogatstvo vrsta očituje se i u endemičnosti. U Hrvatskoj je zabilježen znatan broj endema, preko 480 vrsta, a neke od najpoznatijih su velebitska degenija i čovječja ribica.Udruga za lokalni razvoj "Turbina promjena" je korisnik Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
error: Content is protected !!