• 091 565 0948

Izdan priručnik po projektu „Staza sreće“

Izdan priručnik po projektu „Staza sreće“

Izdan priručnik po projektu usmjerenom unaprjeđenju kvalitete života starijih osoba u lokalnoj zajednici za 2019. / 2020. godinu „Staza sreće“

U priručniku skrećemo pažnju na činjenicu da svi starimo, te shodno tome da ne stigmatiziramo starije osobe, jer ćemo svi u to doba doći, neminovno je. Dotaknuli smo se tema socijalizacije, komunikacije, usamljenosti, te Alzheimerove demencije kao jedne od najčešćih riječi (“demencija”) koju ćemo čuti ako govorimo o problemima i zdravstvenom stanju starijih osoba.
Želja nam je bila pojasniti kako negativni stavovi – stereotipi i predrasude – mogu utjecati na ponašanje starijih osoba. Kod dijela starijih ljudi može se opaziti gubitak samopoštovanja, snižena motivacija, sniženo pouzdanje u vlastite sposobnosti. Stoga je potrebno voditi računa o (ne)mogućnostima stare osobe koju imamo pred sobom, potrebno se je riješiti predrasuda i u odnosu prema staroj osobi treba prepoznavati individualnost, odgovarajući sukladno njenim potrebama.
Ponekad, nažalost, mnoge mlade ljude razgovor sa starima frustrira zbog predrasuda da stare osobe pričaju samo o sebi i svojim problemima i to preopširno, da su u razgovoru s mladima neprilagodljivi, drže se superiorno i “pokroviteljski”. Interakcija sa starijima otežana je i zbog očekivanih teškoća pripisivih slabijem sluhu, sporijoj obradi informacija, slabijoj prilagodbi.

Projekt “Staza sreće”, financiran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, je početkom ove godine završen, budući je trajanje istog bilo godinu dana. Projekt se je provodio u partnerstvima s Centrom za socijalnu skrb Karlovac i Gradom Karlovcem, te u suradnji s Obiteljskim domovima za starije i nemoćne „MiVa“ iz Draganića i „Vila Korana“ iz Barilovića.
Ovo je peti projekt koji je Udruga za lokalni razvoj “Turbina promjena” provodila u području pružanja socijalnih usluga starijim i nemoćnim osobama, s ciljevima: osvještavanje građana o važnosti podizanja kvalitete života starijih osoba kroz organiziranje dnevnih aktivnosti u lokalnoj zajednici, podizanje kvalitete života starijih osoba kroz organiziranje dnevnih aktivnosti u lokalnoj zajednici, osnaživanje volontera za rad sa starijim osobama kroz organiziranje dnevnih aktivnosti u lokalnoj zajednici i unaprjeđenje sustava pružanja socijalnih usluga za starije osobe u ruralnim krajevima Karlovačke županije.

No, budući je prošla godina bila vrlo izazovna, dogodio se COVID-19 – koji je i obilježio gotovo cijelu 2020. godinu, a tako su sreća i veselje, koje je bilo obostrano – i nas i naših dragih korisnika, ubrzo splasnuli krajem veljače, a nisu prošla ni dva mjeseca što smo se družili. Tako smo uživo obilježili Valentinovo i Svjetski dan bolesnika, igrali društvene igre, gledali dokumentarne filmove i razgovarali.
Potrudili smo se i zajedničkim naporima sa vlasnicima i djelatnicima obiteljskih domova za starije i nemoćne koji sudjeluju u projektu, omogućili da Projekt usmjeren unaprjeđenju kvalitete života i zaštiti prava starijih osoba za 2019. godinu “Staza sreće” ide dalje, čak i u pandemiji – prebacili smo se na virtualno. Održane su tako tri virtualne radionice -za Uskrs, sv. Nikolu i na Badnju večer. Vrlo nam je teško palo što radionice nismo mogli provesti uživo i u onom intenzitetu kako je planirano, no u cilju zaštite zdravlja naših korisnika, često smo bili na telefonskoj liniji sa vlasnicima obiteljskih domova za starije i nemoćne Obiteljski dom za starije i nemoćne osobe “MiVa” i Obiteljski dom “Vila Korana”, te i u ovo teško i izazovno vrijeme uspjeli dogovoriti nastavak suradnje na dobrobit naših dragih korisnika.

Stoga nam je jako drago što smo i u ovo vrijeme darovali dio svojeg vremena onima koji su nam ga darovali cijeli život, i to čine i dalje – kroz igru, zabavu i razgovor s našim korisnicima po projektu “Staza sreće”. Tako smo, zahvaljujući vlasnicima i djelatnicima domova, a koji su osigurali tehničku opremu i dobru volju, velike blagdane proveli zajedno virtualno. Inače uvijek kažemo i nadamo se da smo mi uljepšali dan našim dragim korisnicima, ali često su oni nama — toliko nam je brzo prošlo tih virtualnih sat vremena!

Kažu da su riječi i vrijeme nepovratni. Shodno tome, to je nešto najvrijednije što možemo dati. Lijepu riječ i svoje vrijeme. Zahvalan sam što sam to kratko vrijeme proveo u društvu osoba sa velikim životnim iskustvom – došao sam s jednom idejom za radionice, a zapravo sam na istima ja osobno puno naučio. Šteta što nam 2020. nije darovala više zajedničkog vremena – jedinu, da tako kažem, stavku života kojom smo ograničeni.

Priručnik možete prelistati klikom ovdje: https://www.yumpu.com/xx/embed/view/yv2nIlws6JfWA1Z9

Ili preuzeti na svoje računalo klikom ovdje.

Također smo uradili i video po završetku projekta, gdje je predstavljena novoosnovana Udruga StarKA, koja se bavi sličnom tematikom.Udruga za lokalni razvoj "Turbina promjena" je korisnik Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
error: Content is protected !!