• 091 565 0948

Dan ružičastih majica

Dan ružičastih majica

Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja obilježava se danas, 22. veljače, diljem cijeloga svijeta.

Hrvatski Sabor 2017. godine izglasao je Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad vršnjacima.

Sve je počelo 2007. godine kada su srednjoškolca u Kanadi njegovi vršnjaci zlostavljali zbog toga što je u školu došao u ružičastoj majici koju je nosio kao znak podrške svojoj majci oboljeloj od karcinoma. Nekoliko dana kasnije, njegovi prijatelji organizirali su prosvjed u znak podrške i osvještavanja javnosti o problematici vršnjačkog nasilja.

U znak potpore i bunta protiv vršnjačkog nasilja, ružičasta majica postala je simbolom borbe protiv vršnjačkog nasilja. Vršnjačko nasilje u školama predstavlja veliki problem koji može ostaviti brojne i trajne posljedice na žrtve. Važno je oštro osuditi bilo kakav vid nasilja, dati podršku žrtvama istog i podići svijest šire javnosti o tom problemu.

Udruga za lokalni razvoj „Turbina promjena“ kroz svoje djelovanje i Projekte koje je provodila nastoji osvijestiti i informirati zajednicu o problemima vršnjačkog nasilja i općenito nasilja nad djecom.

“Turbina promjena“ provela je dva Projekta „#Isključinasilje“ i „#Isključinasilje 2“ kojima je glavni cilj bio osvještavanje djece, odgojno – obrazovnih djelatnika i roditelja o problematici sve više prisutnog elektroničkog nasilja nad i među djecom. Udruga je tako nastojala doprinijeti osviještavanju o problematici vršnjačkog nasilja i pravovremenom otkrivanju te suzbijanju istog.

Kroz provedbu ovakve vrste projekata „Turbina promjena“ daje primjer dobra prakse drugima i podiže svijest kod mladih osoba o potrebama osude svih oblika nasilja te informira javnost o važnosti isključivanja vršnjačkog nasilja.Udruga za lokalni razvoj "Turbina promjena" je korisnik Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
error: Content is protected !!