• 091 565 0948

Dan Europe

Dan Europe

Dan Europe obilježava se svake godine 9. svibnja, a ovogodišnji se obilježio u znaku mladih, ali i nastojanja da se održi mir u Europi. Ovaj spomendan nastao je na inicijativu Roberta Schumana, tadašnjeg francuskog ministra vanjskih poslova, koji je iznio svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi s ciljem osiguranja mira i jedinstva. Taj prijedlog iz 1950. godine, poznat kao Schumanova deklaracija, smatra se početkom stvaranja Europske unije.

Odluku o tome da se svake godine obilježava Dan Europe donijelo je Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine. Tijekom tog dana odvijaju se aktivnosti i festivali koji Europu približavaju njenim građanima te su sve institucije EU otvorene građanima.

Ove godine ukazalo se na važnu ulogu mladih u izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti. U Hrvatskoj se Dan Europe obilježavao kroz različite aktivnosti, a u Karlovcu je obilježen uz Dijalog s mladim OPG-ovcima.

Udruga “Turbina promjena” od 2020. godine provodi projekte na temu Europske unije i njenih institucija, financirane sa strane Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a u koje uključuje djecu, mlade i građane na području grada Karlovca i okolice.Udruga za lokalni razvoj "Turbina promjena" je korisnik Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
error: Content is protected !!