• 091 565 0948

Dan Europe

Dan Europe

Danas slavimo mir i jedinstvo u Europi. Dan Europe ustanovljen je odlukom Vijeća Europe 1985. godine i od tada se obilježava svake godine 9. svibnja kao podsjetnik na očuvanje trajnog mira i jedinstva.

Deveti dan mjeseca svibnja prilika je da se prisjetimo začetaka Europske unije i davne 1950. godine, kada je Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, u svome povijesnom govoru izložio svoju ideju o osnivanju nove političke zajednice, kojoj je cilj bio osiguravanje dugoročnog mira među zemljama članicama.

Udruga „Turbina promjena“ od 2020. godine provodi projekte na temu Europske unije i njenih institucija, financirane od strane Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a u koje aktivno uključuje mlade, djecu i svu zainteresiranu javnost s područja grada Karlovca i Karlovačke županije.

Neki od projekata koje je provodila Turbina na tu temu su Projekt „EdUciraj se o EU“ iz 2020. godine koji je financiran sredstvima iz državnog proračuna putem Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Projekt „Info EU“ iz 2021. godine, također financiran sredstvima iz državnog proračuna putem Ministarstva vanjskih i europskih poslova, oba projekta bila su usmjerena na edukaciju mladih o prednostima koje donosi Europska unija.

Ova obljetnica je podsjetnik koliko toga se postiglo uz pomoć EU i svih njenih institucija. Europska unija  je projekt zajedništva i solidarnosti, gospodarskog razvoja, ali i zajednica vrijednosti.Udruga za lokalni razvoj "Turbina promjena" je korisnik Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
error: Content is protected !!