• 091 565 0948

Izdan priručnik po projektu „Staza sreće“

Izdan priručnik po projektu „Staza sreće“

Izdan priručnik po projektu usmjerenom unaprjeđenju kvalitete života starijih osoba u lokalnoj zajednici za 2019. / 2020. godinu „Staza sreće“

U priručniku skrećemo pažnju na činjenicu da svi starimo, te shodno tome da ne stigmatiziramo starije osobe, jer ćemo svi u to doba doći, neminovno je. Dotaknuli smo se tema socijalizacije, komunikacije, usamljenosti, te Alzheimerove demencije kao jedne od najčešćih riječi (“demencija”) koju ćemo čuti ako govorimo o problemima i zdravstvenom stanju starijih osoba.
Želja nam je bila pojasniti kako negativni stavovi – stereotipi i predrasude – mogu utjecati na ponašanje starijih osoba. Kod dijela starijih ljudi može se opaziti gubitak samopoštovanja, snižena motivacija, sniženo pouzdanje u vlastite sposobnosti. Stoga je potrebno voditi računa o (ne)mogućnostima stare osobe koju imamo pred sobom, potrebno se je riješiti predrasuda i u odnosu prema staroj osobi treba prepoznavati individualnost, odgovarajući sukladno njenim potrebama.
Ponekad, nažalost, mnoge mlade ljude razgovor sa starima frustrira zbog predrasuda da stare osobe pričaju samo o sebi i svojim problemima i to preopširno, da su u razgovoru s mladima neprilagodljivi, drže se superiorno i “pokroviteljski”. Interakcija sa starijima otežana je i zbog očekivanih teškoća pripisivih slabijem sluhu, sporijoj obradi informacija, slabijoj prilagodbi.

Projekt “Staza sreće”, financiran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, je početkom ove godine završen, budući je trajanje istog bilo godinu dana. Projekt se je provodio u partnerstvima s Centrom za socijalnu skrb Karlovac i Gradom Karlovcem, te u suradnji s Obiteljskim domovima za starije i nemoćne „MiVa“ iz Draganića i „Vila Korana“ iz Barilovića.
Ovo je peti projekt koji je Udruga za lokalni razvoj “Turbina promjena” provodila u području pružanja socijalnih usluga starijim i nemoćnim osobama, s ciljevima: osvještavanje građana o važnosti podizanja kvalitete života starijih osoba kroz organiziranje dnevnih aktivnosti u lokalnoj zajednici, podizanje kvalitete života starijih osoba kroz organiziranje dnevnih aktivnosti u lokalnoj zajednici, osnaživanje volontera za rad sa starijim osobama kroz organiziranje dnevnih aktivnosti u lokalnoj zajednici i unaprjeđenje sustava pružanja socijalnih usluga za starije osobe u ruralnim krajevima Karlovačke županije.

No, budući je prošla godina bila vrlo izazovna, dogodio se COVID-19 – koji je i obilježio gotovo cijelu 2020. godinu, a tako su sreća i veselje, koje je bilo obostrano – i nas i naših dragih korisnika, ubrzo splasnuli krajem veljače, a nisu prošla ni dva mjeseca što smo se družili. Tako smo uživo obilježili Valentinovo i Svjetski dan bolesnika, igrali društvene igre, gledali dokumentarne filmove i razgovarali.
Potrudili smo se i zajedničkim naporima sa vlasnicima i djelatnicima obiteljskih domova za starije i nemoćne koji sudjeluju u projektu, omogućili da Projekt usmjeren unaprjeđenju kvalitete života i zaštiti prava starijih osoba za 2019. godinu “Staza sreće” ide dalje, čak i u pandemiji – prebacili smo se na virtualno. Održane su tako tri virtualne radionice -za Uskrs, sv. Nikolu i na Badnju večer. Vrlo nam je teško palo što radionice nismo mogli provesti uživo i u onom intenzitetu kako je planirano, no u cilju zaštite zdravlja naših korisnika, često smo bili na telefonskoj liniji sa vlasnicima obiteljskih domova za starije i nemoćne Obiteljski dom za starije i nemoćne osobe “MiVa” i Obiteljski dom “Vila Korana”, te i u ovo teško i izazovno vrijeme uspjeli dogovoriti nastavak suradnje na dobrobit naših dragih korisnika.

Stoga nam je jako drago što smo i u ovo vrijeme darovali dio svojeg vremena onima koji su nam ga darovali cijeli život, i to čine i dalje – kroz igru, zabavu i razgovor s našim korisnicima po projektu “Staza sreće”. Tako smo, zahvaljujući vlasnicima i djelatnicima domova, a koji su osigurali tehničku opremu i dobru volju, velike blagdane proveli zajedno virtualno. Inače uvijek kažemo i nadamo se da smo mi uljepšali dan našim dragim korisnicima, ali često su oni nama — toliko nam je brzo prošlo tih virtualnih sat vremena!

Kažu da su riječi i vrijeme nepovratni. Shodno tome, to je nešto najvrijednije što možemo dati. Lijepu riječ i svoje vrijeme. Zahvalan sam što sam to kratko vrijeme proveo u društvu osoba sa velikim životnim iskustvom – došao sam s jednom idejom za radionice, a zapravo sam na istima ja osobno puno naučio. Šteta što nam 2020. nije darovala više zajedničkog vremena – jedinu, da tako kažem, stavku života kojom smo ograničeni.

Priručnik možete prelistati klikom ovdje: https://www.yumpu.com/xx/embed/view/yv2nIlws6JfWA1Z9

Ili preuzeti na svoje računalo klikom ovdje.

Također smo uradili i video po završetku projekta, gdje je predstavljena novoosnovana Udruga StarKA, koja se bavi sličnom tematikom.

error: Content is protected !!