Intl Youth Day 2019 ENG

Odluka o obilježavanju Međunarodnog dana mladih donesena 1999. godine. Dana 17. prosinca Generalna skupština Ujedinjenih naroda  u svojoj rezoluciji je prihvatila preporuku Svjetske konferencije za mlade da će 12. kolovoza biti proglašen Međunarodnim danom  mladih. Od 2000. godine do danas taj se dan kontinuirano obilježava, i to svake godine drugom temom.

Tema za 2019. godinu: „Transformiranje obrazovanja“

Ovogodišnja tema ističe napore kako bi se obrazovanje učinilo inkluzivnijim i dostupnijim svim mladima, uključujući napore mladih. Temeljen na cilju 4 Agende za održivi razvoj 2030. - „osigurati inkluzivno i pravično kvalitetno obrazovanje i promicati mogućnosti cjeloživotnog učenja za sve“ - Međunarodni dan mladih 2019. ispitat će kako vlade, mladi i organizacije usmjerene na mlade i mlade usmjerene prema mladima, kao i ostali sudionici preobražavaju obrazovanje tako da postane snažno sredstvo za postizanje Agende za održivi razvoj 2030. godine.

Uključivo i dostupno obrazovanje ključno je za postizanje održivog razvoja i može igrati ulogu u sprečavanju sukoba. Doista, obrazovanje je „multiplikator razvoja“ jer igra ključnu ulogu u ubrzavanju napretka kroz svih 17 ciljeva održivog razvoja, bilo da se radi o iskorjenjivanju siromaštva, dobrom zdravlju, ravnopravnosti spolova, dostojnom radu i rastu, smanjenim nejednakostima, djelovanju na klimu ili mirnim društvima, obrazovanje bi trebalo dovesti do relevantnih i učinkovitih ishoda učenja, s tim da je sadržaj školskih programa prilagođen svrsi, ne samo četvrtoj industrijskoj revoluciji i budućnosti rada, već i prilikama i izazovima - koje brzo mijenjaju po društvenim kontekstima.

Ključna uloga koju kvalitetno obrazovanje igra u razvoju mladih dobro je prepoznata. Osim toga, sveobuhvatni razvoj mladih koristi društvu u cjelini. Međutim, ono što je manje poznato je činjenica da su sami mladi aktivni prvaci inkluzivnog i pristupačnog obrazovanja. Organizacije koje vode mladi, kao i pojedinačni mladi, zajedno s različitim sudionicima i vladama, konkretno transformiraju obrazovanje tako da postaje temeljno sredstvo i za održivi razvoj i za potpuno uključivanje različitih društvenih grupa. Na primjer, organizacije koje vode mladi transformira obrazovanje lobiranjem i zagovaranjem, partnerstvom s obrazovnim institucijama, izradom programa dopunskog osposobljavanja itd.

 

volonteri

Sponzori, donatori i partneri

Carpe_diem_logo.pngDrutvo_Naa_djeca_Karlovac_logo.pngGradska_Toplana_logo.jpgHEP_RGB.pngHK-logo-color.pngINKASATOR_LOGO_RGB.jpgKarlovac_logo_.jpgMDOMSP_logo.pngMcdonalds_logo.jpgNajbolji_prijatelj.pngOS-Grabrik-Logo-.jpgO_Draganii.pngO_Mahino_logo.pngZELENILO-LOGO.jpgZoo_villi_logo.pngistoa_logo.pnglogo_kole_banija.pnglogo_zoo_hobby.png
Go to top